15 Ekim tarihinde New York’ta düzenlenecek olan akşam yemeğinde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk Toplumu lideri Ersin Tatar bir araya gelişi, müzakerelerin yeniden başlatılması ve Crans Montana mutabakatları Cyprus Forum'da masaya yatırıldı.

Cyprus Forum isimli etkinliğin cuma günkü ayağında konuşmacılar arasında mevcut Kıbrıslı Rum müzakereci  Menelaos Menelaou ile eski temsilciler Andreas Mavroyiannis ve Özdil Nami yer aldı.

Katılımcılar, müzakerelerin tekrardan başlamasına yönelik fırsatlar üzerinde durdular. Rum tarafının, diyalogun yeniden başlatılmasına yönelik somut adımlar belirlemeyi hedeflediğini vurgularken Ersin Tatar'ın sosyal bir akşam yemeğinden bahsederek bildik tutumunu tekrarladığına dikkat çektiler.

Menelaou, yemeğin gerçekleştirilmesinin iyi bir işaret olduğunu belirterek, burada somut adımların belirlenmesinin müzakerelerin başlamasına yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, kamuoyunun bu çabayı desteklediğini kaydederek müzakerelerin Crans Montana sürecinden kaldığı yerden devam etme iradesini tekrar etti.

Menelaou, bölgedeki durumun Kıbrıs sorununu çözmek için siyasi yollarla çalışmanın önemini artırdığını vurguladı. Yetkili, 2017'de Crans Montana'da elde edilen ilerlemeleri derinden takdir ederken, bu çabaların sonuç vermemiş olmasından dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi.

Menelaou, hedefin iki toplumlu bir federasyon temelinde birleşik bir Kıbrıs yaratmak olması gerektiğini ve bundan sapmaların olumlu katkı sağlamayacağını belirtti.

Mavroyiannis ise Crans Montana sürecinde çözüme çok yaklaşıldığını fakat ayrışan yorumlar ve belgeler nedeniyle sürecin tamamlanamadığını ifade etti. Güvenin gerekli olduğunu ve Kıbrıs’ın temel ilkelerinin bölgedeki diğer gelişmelere rağmen değişmediğini sözlerine ekledi.

Mavroyiannis, Kıbrıs’ı bölen unsurların ötesinde daha çok birleştirici faktörlerin bulunduğunu ve uluslararası toplumun ve AB’nin her zaman destek olmaya hazır olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in mevcut durum ve geleceğe yönelik stratejileri ele almak istediğini, Ersin Tatar’ın ise farklı bir görüşe sahip olduğunu ifade etti.

Nami, Crans Montana sürecinde iyi bir ekip çalışması sergilendiğini ve Kıbrıslıların bir ekip olarak çalıştığını belirterek mutabakatlara ulaşıldığını sözlerine ekledi. Status quo'nun sürdürülemez olduğunu kabul ederek, temel ilkeler ve parametreler üzerinde anlaşılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sürecin sonlanması için bir zaman çizelgesinin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Nami, mevcut Türk liderliğinin büyük beklentiler içinde olmadığını, iki toplumlu, ikili bir federasyon için yeni bir liderliğe ve sağlam bir vizyona ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı