Kıbrıs'ta faaliyet gösteren büyük teknoloji şirketlerinin temsilcileri, özellikle sahil kenti Limasol'da ofis kiralarının Londra veya Amsterdam'ı geçtiğini belirterek, son yıllarda hızlı büyüme kaydeden Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörünün (BİT) genişlemesinde ofis alanları konusunun bir engel olduğunu vurguladı.

Cyprus Forum'da cuma günü düzenlenen "Teknoloji Adası'nı Güçlendirmek: Kıbrıs için Rekabetçi Bir Dijital Ekonomi Geliştirmek" başlıklı oturumda, sektörün karşı karşıya kaldığı zorluklar ele alındı.

Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politikadan Sorumlu Müsteşar Nicodemos Damianou, Kıbrıs'ı bir teknoloji merkezine dönüştürme hedefinin "gerçek olmaya başladığını" söyledi.

Damianou, "Bu, ulaşılamaz bir hedef değil. Gerçek olmaya başlıyor" dedi.

BİT sektörünün, Kıbrıs ekonomisinin çeşitlendirilmesine katkıda bulunarak, son on yılda ortalama %10'luk bir büyümeyle "en yüksek büyümeyi kaydeden sektör" olduğunu da sözlerine ekledi.

Damianou, "Şimdi, ivmeyi koruduğumuzdan emin olmak için nasıl yararlanacağımıza odaklanmalıyız" dedi.

Damianou'ya göre, sektörü daha da güçlendirmenin temel unsurları; dijital alt yapı, hızlı ve güçlü bir yüksek hızlı bağlantı, veri merkezleri, dijital olarak yetenekli bir iş gücü, dijital olarak etkinleştirilmiş bir iş ortamı, start-up ekosistemini destekleyen bir ortam ve bu büyümeyi destekleyecek ve koruyacak yasal ve düzenleyici bir ağdır.

Müsteşar, "Tüm bu unsurlar, işletmelerin gelişebileceği, yalnızca ulusal değil, küresel olarak da yenilik yapabileceği bir ortam yaratabilir" dedi.

BİT'in katkısı 5,6 milyar avro

-------------------

KPMG'nin danışmanlık firması DEAL'in Başkanı Christoforos Anayiotos, firmanın sektörün ekonomiye etkisini araştırdığını ve brüt katma değer Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) bazında BİT sektörünün katkısının 3,3 milyar avro veya GSYİH çıktısının %12'si olduğunu söyledi.

Anayiotos, dolaylı etkilerin de dikkate alındığında sektörün katkısının 5,6 milyar avroya yükseldiğini belirterek, bu ölçünün finansal hizmetler sektörüne dâhil edilen fintech şirketlerini hariç tuttuğu için ihtiyatlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Anayiotos, resmî istatistiklere göre, sektör çalışanlarının çoğunun yabancı olduğu yönündeki inanışın aksine, sektör çalışanlarının %60'ının Kıbrıslı olduğunu vurguladı.

Emekçi Halkın İlerici Partisi AKEL Milletvekili Aristos Damianou, sektördeki ilerlemeye rağmen "sektörün büyümesini kolaylaştırmak için yeterince şeyler  yapıp yapmadığımız sorusunun hâlâ geçerliliğini koruduğunu" belirtti.

Bu bağlamda, devletin yasama organı tarafından çıkarılan yasaların uygulanmasını izlemesi ve bürokrasiyi azaltması gerektiğini vurguladı.

Hem konut hem de konaklama için kira fiyatlarını "aşırı" olarak nitelendiren Damianou, "profesyonelleri, girişimcileri, örneğin Limasol'da kendi çocukları için okul kurmak zorunda kalacakları bir duruma düşürmenin şok edici olduğunu" çünkü devletin veya ekonominin kendisinin bu tür fırsatlar için alt yapı yaratmadığını" sözlerine ekledi. Ayrıca Kıbrıs'a taşınan kişilerin okullarla ilgili ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini belirtti.

Jetbrains Direktörü Elena Prochaskova, teknoloji şirketlerinin üniversitelerle bağlantı kurması gerektiğini vurguladı.

"İnovasyon talebi, giderek daha fazla yeni beceri ve gelişen beceriler gerektirerek artmaya devam ediyor, üniversitelerle iş birliği, sektörle bir köprüdür" dedi.

Kıbrıs'ta merkezlerinden birini bulunduran My Games'in CEO'su Elena Grigorian, sektörün ilerlemesinin yanı sıra Kıbrıs'ın karşılaştırmalı üstünlüklerine de değindi.

Ayrıca, Fikri Mülkiyet çerçevesinin (IP kutusu) güncellenmesinin "buraya taşınan BT devlerinin ikinci dalgasını geliştirebileceğini" kaydetti.

Grigorian aynı zamanda, adada yaşamaya gelen çocuklar için okul olmaması sorununa da değinerek, Kıbrıs'ta bulunmasına rağmen on yaşındaki kızının Kıbrıs'ta eğitim görmesi için bir seçeneği olmadığını söyledi.

Ayrıca, şirketinin genişlemesini engelleyen ofis alanı kıtlığı sorununu da gündeme getirdi. "Her yıl artırmaya çalışıyoruz ve yeni alanlar bulmak o kadar kolay değil" diye ekledi.

Payabl CEO'su ve tartışma moderatörü Ugne Buraciene, "genişletmekte zorlanıyoruz çünkü ofislerin maliyeti aslında bazı durumlarda Londra ve Hollanda'da ödediğimden daha yüksek" dedi.

Anayiotos da müşterileriyle yaptıkları görüşmelerde "okullar sorununun her zaman gündeme geldiğini" söyledi. Ayrıca toplu taşıma, uçuş bağlantıları ve uygun fiyatlı çalışma alanları gibi konulara da değindi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı