Meclis Ekonomi ve Bütçe Komitesi Başkanı Christiana Erotokritou, Budapeşte'de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) İstikrar, Ekonomik Koordinasyon ve Yönetişim konulu Parlamentolararası Konferansında yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ın karşılaştığı orantısız göç ve demografik baskılar ile iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle kamu yatırımlarının önemine dikkat çekti.

Meclisten yapılan açıklamaya göre Erotokritou, hızla gelişen küresel ekonomide ülkeleri ihtiyatlı mali ve yapısal politikalar benimsemeleri konusunda desteklemek için revize edilen ekonomik yönetişim çerçevesinin ileriye doğru atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.

Erotokritou, yeni çerçevenin mali kurallarda daha fazla esneklik getirdiğini, ülkelerin kendi özel zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olurken, aynı zamanda altyapı, yeşil ve dijital dönüşüm gibi kritik alanlarda hedefli yatırımları teşvik ettiğini kaydetti.

Kıbrıs'a gelince, Erotokritou, ülkenin sağlıklı mali fazlaları koruyarak kamu borcunu azaltmada istikrarlı bir yolda olduğunu, ancak cari işlemler dengesinde büyük bir açık olduğunu söyledi. Erotokritou ayrıca, Avrupa Komisyonu tarafından Kıbrıs için yayımlanan ülkeye özgü tavsiyelerin, ülkenin petrole olan aşırı bağımlılığını azaltmak ve gerekli reformların ve yatırımların tamamlanmasını hızlandırmak için Toparlanma ve Dayanıklılık Planının tam ve zamanında uygulanmasının önemini vurguladığını belirtti.

Bu bağlamda Erotokritou, Kıbrıs'ın karşılaştığı orantısız göç ve demografik baskılar ile iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle kamu yatırımlarının önemini vurguladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı