Lefkoşa, Dünya Yemek Seyahat Derneği tarafından organize edilen 2024 Küresel Gastronomi Seyahat Ödülleri'nde, gastronomi seyahatseverleri için "En İyi İçecek Deneyimi" kategorisinde en iyi destinasyon olarak ödüllendirildi.

İlgili basın açıklamasına göre, adaylık dosyasının hazırlanma girişimi, kentin gastronomi deneyimlerini "Taste Nicosia" başlığı altında tanıtan daha geniş bir kampanyanın parçası olarak Lefkoşa Turizm Kurulu (ETAP) tarafından üstlenildi.

Açıklamada, "Son yıllarda Lefkoşa, ziyaretçilerine sunduğu gastronomik deneyimlerde, özellikle içecek kategorisinde muazzam ilerlemeler kaydetti. Şehrin geleneksel kahvehaneleri, kafeleri ve barları büyük bir uzmanlık, profesyonellik ve yenilik tutkusuyla işletilmektedir. Yüksek kaliteli hammaddeler arayışında olan bu işletmeler, gelenek ve modernite arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye istekli" denildi.

Açıklamada, başkentin tarihî merkezinde "höyük" (ısıtılmış kum) üzerinde yapılan geleneksel kahvenin hak ettiği yeri yeniden kazandığı belirtildi. Limonata, portakal suyu ve turunçgil suyu gibi yüksek kaliteli malzemelerden yapılan ev yapımı içeceklerin kentin menülerinde önemli unsurlar olduğu, Kıbrıs otlarından elde edilen bitki çaylarının ise başkentin çekici içecekleri olarak daha önce hiç olmadığı kadar dışa dönüklük ve güvenle sunulduğu ifade edildi.

Adaylık dosyasında ayrıca, "brandy sour" kokteylinin başkentin kalbinde olduğu kadar hiçbir yerde saygıyla "onurlandırılmadığı" vurgulandı ve bu tarihi kokteylin şehre ve halkına katkıda bulunarak bu ödüle katkı sağladığı belirtildi.

Açıklamada, "Kıbrıslı hammaddeler ve geleneksel içecekler, şehrin barlarında yaratıcı kokteyl tariflerindeki rolleri açısından yeniden ele alınıyor ve bu da Lefkoşa'daki içecek deneyimlerinin zenginleşmesine belirgin şekilde katkıda bulunuyor. Ayrıca, şehrin barlarının kazandığı sürekli ödüller, Lefkoşa'nın içecek sektöründe bir gastronomi destinasyonu olarak imajını ve itibarını önemli ölçüde artırıyor" denildi.

Bunun yanı sıra, sektörde özellikle kuru meyve gibi içecek tarifleri için malzemelerin üretimi ve satışı konusunda geliştirilen girişimciliğe de değinildi.

"Lefkoşalıların bira ile olan ilişkisi yüzyıllar boyunca devam etmiş, kişiler arası ilişkilerin ve topluluk bağlarının temel bir bileşeni olmuştur. Elbette, tarihi merkezdeki yerel bira evlerine ve şehrin özel bira barlarına özel bir vurgu yapıldı."

"Şehrin sunduğu toplam deneyim, Kıbrıs hammaddelerinden üretilen içkilerin damıtıldığı damıtımevleri ve bölgenin şaraplarıyla benzersiz deneyimler sunan ilçelerine kadar uzanıyor. Son olarak, Kıbrıs Kokteyl Festivali ve Akdeniz Bar Şovu gibi kokteyl festivalleriyle Lefkoşa, sunduğu deneyimlerin ayrılmaz bir parçası olan bir festival şehridir."

Lefkoşa Turizm Kurulu, bu ödülün şehrin içecek deneyimi sektöründe yer alan tüm paydaşlar arasında yakın bir iş birliği oluşturmak için bir sıçrama tahtası olmasını ve daha da önemli başarılara yol açmasını umduğunu ifade etti.

Basın açıklamasına göre, Lefkoşa Turizm Kurulu ayrıca 2024 Gastronomi Başkenti sertifikası için de yarışıyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı