Batı Nil virüsü teşhisi konulan yaşlı bir adamın, özel bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedavi gördüğü açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Başkanı Herodotos Herodotou, Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) yaptığı açıklamada, yetkililerin söz konusu hasta kişinin yaşadığı bölgeyi incelediğini, hastanın Mammari köyündeki evinde veya 500 metrelik mesafede herhangi bir sorun tespit etmediklerini söyledi.

Herodotou, evi ilaçladıklarını ancak tüm köyü ilaçlamanın tavsiye edilmediğini; Kıbrıs’ın her yerinde durgun su bulunan bölgelerde ilaçlamanın devam ettiğini bildirdi.

Bu vaka, bu yıl Kıbrıs’ta görülen ilk Nil virüsü vakası oluyor.

Herodotos Herodotou, virüsün kişiden kişiye değil sivrisinekten kişiye bulaştığını, bunun bir kuş tarafından enfekte edilen enfekte bir sivrisineğin virüsü insanlara bulaştırdığı anlamına geldiğini anlattı.

Enfekte olanların sadece yaklaşık %19'unda semptomlar görülüyor; %80'inde ise semptom görülmüyor.

Semptomlar ateş, baş ağrısı ve eklem ağrısı şeklinde oluyor; yüz kişiden birinde ciddi nörolojik sorunlar, yani şiddetli baş ağrısı, ateş, bilinç bulanıklığının yanı sıra menenjit veya ensefalit (beyin yangısı) semptomları saptanabiliyor.

Vatandaşların, tencere, kova vb. gibi küçük kaynaklardan bile olsa evlerindeki durgun suyu temizlemeleri gerektiğini belirten Herodotou, sivrisinek kovucular ve böcek ilaçları kullanması, özellikle geceleri ısırıklardan kaçınmak için uzun kollu giysiler giyilmesi, pencere ve kapılara sineklik takılması, kapalı alanlarda klima ve vantilatör kullanması ve evlerindeki drenaj sistemlerinin iyi durumda olduğundan emin olmaları gerektiğini vurguladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı