İçişleri Bakanı Konstandinos İoannou, Kıbrıs Rum tarafının 15 Ekim tarihinde New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Kıbrıs Türk toplumu lideri Ersin Tatar arasındaki gayriresmî akşam yemeğine katılmaya hazır olduğuna işaret etti.

Bakan, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni temsilen pazartesi akşamı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilân ve kuruluşunun 64'üncü yıl dönümü vesilesiyle Selânik’te gerçekleştirilen bir etkinliğe katılarak bir konuşma yaptı.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana karşı karşıya kaldığı zorluklara değinen Bakan en acı anların 15 Temmuz 1974 darbesi ile ardından gelen 20 Temmuz 1974 Türk istila ve işgali olduğuna işaret etti.

1974 trajik olaylarını Kıbrıs tarihinin en “karanlık noktası” olarak niteleyen Bakan İoannou, 1974 olaylarının yaralarının hâlâ açık olduğunu, Kıbrıs halkının sürgünde yaşadığını; mülkiyet  ve temel insan haklarını kullanmadığını vurguladı.

Bakan, devamla “Onlarca aile, bitmek bilmeyen bir insanlık dramı içinde hâlâ sevdiklerinin akıbetini arıyor” dedi.

Kıbrıs sorununa değinen Bakan, Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi konusundaki Kıbrıs Rum tarafının siyasî iradesini ve bağlılığını “pratik bir şekilde kanıtlıyor” vurgusunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in hedeflenmiş ve belli eylemleri ve New York’ta BM Genel Sekreteri ve yabancı liderlerle yaptığı görüşmelerin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, mutabakata varılan çerçevede Kıbrıs sorununa işlevsel ve sürdürülebilir bir çözüme yol açacak olan müzakereleri yeniden başlatma çabasına olan bağlılığının teyit edildiğini vurguladı.

BM Genel Sekreteri ile iki lider arasında 15 Ekim tarihinde New York’ta yapılacak gayriresmî üçlü görüşmeye de değinen Bakan İoannou, Kıbrıs Rum tarafının “belli hedefler ve arzularla” söz konusu gayriresmî toplantıya katılamaya hazır olduğunu söyledi.

“Kabul edilebilir tek çözüm, BM Güvenlik Konseyi kararlarında tarif edildiği, Avrupa ve uluslararası hukuk ilke ve değerlerinin gerektirdiği şekilde iki bölgeli iki toplumlu bir federasyondur” diyen Bakan, Türk tarafının egemen eşitlik ve iki devletli çözüm taleplerinin mutabık kalınan şartların dışında olduğunu ve kabul edilemez olduğunu vurguladı.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı