Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos, Kıbrıs konusunda kesin olan tek şeyin kendi hazırlıkları ve iradeleri olduğunu belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) özel bir demeç veren Kombos, verdiği röportajda, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres arasındaki toplantı ve ekim ayında üçlü bir toplantı olasılığı sorulduğunda, böyle bir niyetin olduğunu söyledi.

Ağustos ayında konu gündeme geldiğinde iradelerinin kesin olduğuna, diğer tarafın ise şu ana kadar yaptığı açıklamalar oldukça olumsuz olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı, ekim ayında üçlü bir toplantı olabilir gibi göründüğünü ancak henüz kesin olmadığını ifade etti.

Constantinos Kombos, kesin olan tek şeyin kendi hazırlıkları ve iradeleri olduğunu vurguladı; “Önümüzdeki günlerde bekleyeceğiz” dedi.

Kıbrıs ve Yunanistan’ın New York’ta Ürdün ve Mısır ile Dışişleri Bakanları düzeyinde yaptığı üçlü görüşmelerle ilgili bir soruya yanıt veren Kombos, bu görüşmeler sırasında liderler düzeyinde üçlü görüşmeler için hazırlıklar yapıldığını ifade etti.

Geçen yıl iki ülkeyle üçlü görüşmeler yapıldığını, bu yılın büyük bir kısmının da liderler düzeyinde üçlü görüşmeler için hazırlıklara ayrıldığını anlatan Dışişleri Bakanı, tarih ve gündem konularına bakıp son şeklini vermeleri, önceki adımların uygulanması açısından nerede olunduğunu görmeleri gerektiğini belirtti.

Kombos, “Görünüşe göre her iki durumda da yıl içinde iki zirve toplanacak. Önemli olan siyasi mesajın yanı sıra amaç, mutabakat  ve anlaşmalar imzalayarak somut sonuçlar elde etmek ve bir dizi konuda nerede olduğumuzu görmekti” şeklinde konuştu.

Kıbrıs’ın Mısır ve Ürdün ile ilişkilerini güçlendirme hedefiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı, her iki ülkenin de “bölgedeki istikrarsız sistemde istikrarın temel unsurları” olduklarını söyledi.

Constantinos Kombos şöyle konuştu:

“Ürdün ve Mısır Gazze’de ateşkes için barış görüşmeleri ve rehine müzakereleri de dâhil olmak üzere birçok alanda başından beri aktif olarak önemli bir rol oynuyorlar. Onların rolü hayati önem taşıyor ve onlarla temas ve iş birliği şarttır.”

“Her iki ülke de Gazze'deki insanî yardım çabalarına aktif olarak katılıyor. Bu nedenle, deniz koridoru girişimimize üçüncü ve ek bir olasılık ekledik ve dolayısıyla iş birliği önemli.”

İran’ın yeni Dışişleri Bakanı ile toplantısı ve ne mesaj verdiği sorusunu yanıtlayan Kombos, Kıbrıs’ın bölgenin bir parçası olması ve gelişmelerden doğrudan etkilenmesi nedeniyle, bu durumda rol oynayacak herkese gerekli ve uygun mesajları iletme yükümlülüğü, itidal mesajları, yeni bir tırmanış aşamasına giremeyeceği ve bunun herkes için tehlikeli olacağı mesajları iletmek zorunda olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı, dolayısıyla bunun, Kıbrıs’ın coğrafi yakınlığı nedeniyle, herkesin ilişkilerine tam saygı göstererek diyalog ve diplomasi kullanma yükümlülüğüne sahip olduğu bir boyuta sahip bir toplantı olduğunu, son derece zor bir durumun yönetimini kolaylaştırmayı amaçlayan bir iletişim olduğunu söyledi; sonuç olarak bölgesel konular ve daha geniş bölgenin bir parçası olarak her iki tarafı da ilgilendiren konuların görüşüldüğünü bildirdi.

İkili toplantılarda odak noktasının ne olduğu sorusuna Kombos, 37’den fazla ikili görüşme yaptığını, stratejik odak noktada ilk olarak Kıbrıs sorununun, ikinci olarak ekim ayında seçimler yapılacağı için İnsan Hakları Konseyi adaylıklarının tanıtımının yer aldığı, oylama için elverişli koşullar yaratmaya çalışmayı istediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı üçüncü olarak da iletişimin sık olmadığı ülkelerle temaslar yoluyla diplomatik etkilerini genişletmek, her iki taraf için de ortak faydalar yaratmaya odaklandıklarını duyurdu.

Kombos son olarak temaslarının çoğunun Orta Doğu’daki durumla ilgili olduğunu, Lübnan, Filistin, Ürdün, Mısır ve İran dışişleri bakanlarıyla görüştüğünü söyledi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı