Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Kıbrıs heyeti başkanı ve Demokratik Seferberlik Partisi DİSİ Milletvekili Nikos Tornaritis, Kıbrıs'ın işgal altındaki bölgelerindeki Kıbrıs Rum mallarının yasa dışı şekilde işletilmesi konusunda AKPM'deki mevkidaşlarına bir mektup gönderdi.

Temsilciler Meclisinden yapılan açıklamaya göre Tornaritis, mektubunda, işgal altındaki Kıbrıs topraklarındaki Kıbrıs Rum mallarının yasa dışı alım satımının ve genel olarak yasa dışı ticari olarak işletilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ilgili kararlarını açıkça ihlâl ettiğini belirtti.

Kıbrıs'ın Türkiye'ye karşı açtığı 4. Davasıyla ilgili olarak AİHM kararının uygulanmasının izlenmesi sürecinin devam ettirilmesi yönündeki Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin son önemli kararına atıfta bulunan Tornaritis, Türkiye tarafından işgal edilen topraklardaki Kıbrıs Rumlarının mülkiyet haklarının ihlâl edilmesinin devam ettiğini ve bu nedenle Türkiye'nin Mahkemenin ilgili kararına uyana kadar kararın uygulanmasının izlenmesine devam edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Tornaritis, son zamanlarda işgal altındaki Kıbrıs topraklarındaki Kıbrıs Rum mallarının gasp edilmesiyle ilgili davaların önemli ölçüde arttığını vurguladı. Bu nedenle, mülkiyet konusunun Kıbrıs sorununun çözümü için büyük önem taşıdığı ve Türkiye ile Kıbrıs Türk liderliğinin Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm yönündeki kabul edilemez iddiasının devam ettiği göz önüne alındığında, bu gelişmenin adanın fiili bölünmesini daha da pekiştirdiğini ve Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik müzakerelerin yeniden başlaması için beklentileri zorlaştırdığını belirtti.

Kıbrıslı Milletvekili mektubunda ayrıca, Avrupa vatandaşlarının işgal altındaki topraklarda meydana gelen yasa dışı faaliyetler hakkında bilgilendirilmesi ve işgal altındaki Kıbrıs Rum mallarının kişiler ve/veya şirketler tarafından işletilmesinin Kıbrıs Cumhuriyeti Ceza Kanunu'nun ilgili hükümlerini açıkça ihlâl ettiğinin farkına varmaları gerektiğini vurguladı.

Tornaritis, Avrupa Konseyi üyesi devletleri, vatandaşlarını bu tür yasa dışı yatırım faaliyetlerine karışmamaları konusunda bilgilendirmeye ve bu tür eylemlerin içerdiği riskleri, yasal sonuçlarını ve uzantılarını açıkça belirten seyahat uyarıları yayımlamaya çağırdı.

Tornaritis mektubunun sonunda, Avrupa Konseyi üyesi devletlerin, Kıbrıs Rum tarafının, ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarında öngörüldüğü gibi, barış, güvenlik, refah ve istikrar koşulları altında iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümüne ulaşma çabalarını desteklemelerinin ve hukukun üstünlüğünü ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi olasılığını baltalayan tüm eylemlere karşı sıfır tolerans göstermelerinin önemine değindi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı