Kıbrıs, Limasol ve Larnaka için Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planlarını (SUMP) resmen başlatarak, daha yeşil ve erişilebilir kentsel alanlara geçişte önemli bir adım attı.

AB Toparlanma ve Dayanıklılık Planı kapsamında finanse edilen projeler, trafik sıkışıklığını azaltmayı, toplu taşımayı geliştirmeyi; bisiklet ve yürüme gibi çevre dostu alternatifleri teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu'nun DG Reform ve Avrupa Yatırım Bankası'nın (EIB) katılımıyla projeler cuma günü ortak bir etkinlikte tanıtıldı.

Ulaştırma Bakanı, sürdürülebilir şehirler için hükûmetin taahhüdünü paylaştı

------------------------------------------

Ulaştırma, İletişim ve Bayındırlık Bakanı Alexis Vafeades, daha erişilebilir ve çevre dostu şehirler yaratma konusundaki hükûmetin taahhüdünü vurguladı. İki ana ilkeyi sıraladı: birincisi, vatandaşları toplu taşımayı benimsemeye ve özel araca olan bağımlılığı azaltmaya teşvik etmek; ikincisi ise elektrikli ve kirletmeyen araçlarla ulusal araç filosunu yenilemek.

Bakan, Limasol ve Larnaka'daki projelerin trafik sıkışıklığını azaltacağını, toplu taşıma alt yapısını geliştireceğini ve yürüme, bisiklet ve toplu taşıma gibi daha temiz, enerji verimli ulaşım modlarını teşvik edeceğini söyledi.

Bakan "Bu sürdürülebilir kentsel hareketlilik stratejilerine yatırım yaparak, şehirlerimizin daha erişilebilir, yaşanabilir ve gelecekteki aksaklıklara karşı dayanıklı olmasını sağlıyoruz. Bu projelerin uzun vadeli etkisi sadece çevreye fayda sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda tüm Kıbrıslıların yaşam kalitesini artıracaktır" dedi. "Kıbrıs için vizyonumuz nettir: Sürdürülebilir hareketliliğin kentsel planlamanın merkezinde olduğu bir ulus olmak" diye devam etti.

Bakan ayrıca DG Reform, EIB ve yerel otoritelere bu projelerin hayata geçirilmesindeki hayati rolleri için teşekkür ederek ortaklıkların önemini vurguladı.

"Bugünkü etkinlik sadece projelerin törensel bir lansmanı değil, sürdürülebilir kentsel hareketlilikte yeni bir dönemin başlangıcıdır." diyerek bakanlıklarının yeşil hareketlilik girişimlerini daha da ilerletme konusundaki kararlılığını yineledi.

Kıbrıs, sürdürülebilir ulaşım odaklı Yeşil Geçiş için 100 milyon avro güvence altına aldı

---------------------------------------------

Maliye Bakanını temsilen konuşan Büyüme Genel Direktörlüğü Daimî Sekreteri Andreas Zachariades, proje için finansal iş birliğinin önemine dikkat çekti. Yatırımın yerel, ulusal ve uluslararası kaynakların bir kombinasyonundan geldiğini söyledi. En önemli katkıda bulunanlar arasında İyileşme ve Dayanıklılık Tesisi ve bölgesel politika yoluyla Avrupa Birliği ve Avrupa Yatırım Bankası olduğunu belirtti.

Zachariades, sürdürülebilir ulaşıma özel bir odaklanma ile Kıbrıs'ın Toparlanma ve Dayanıklılık Planı aracılığıyla Yeşil Geçiş için ayrılan 100 milyon avronun, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi daha geniş AB hedefleriyle uyumlu olduğunu vurguladı.

Toplam bütçesi 26,5 milyon avro olan Limasol ve Larnaka'daki sürdürülebilir hareketlilik projelerinin hızlı şeritler, bisiklet yolları ve park-et-devam et istasyonlarını içerdiğini ekledi. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik planı projelerinin, engelliler, bisikletçiler ve yayalar için koşulları iyileştirmeyi amaçlayan erişilebilirlik artırıcı önlemlere tahsis edilen ek beş  milyon avro ile tamamlandığını belirten Zachariades, "Bu yatırımlar, kentsel hareketliliği geliştirme, çevresel sürdürülebilirliği teşvik etme ve iklim nötrlüğüne ulaşma konusundaki daha geniş vizyonumuzla uyumludur." dedi.

EIB Başkan Yardımcısı: Kıbrıs'ın iklim hedeflerini karşılaması için kritik bir adım

------------------------------------------------------------------

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Kyriacos Kakouris, bu iddialı projelerin hayata geçirilmesinde iş birliğinin önemini vurgulayarak, projenin tasarım aşamasının EIB danışmanlık hizmeti tarafından tamamlandığını söyledi.

Planlamadan uygulamaya geçişe dikkat çeken Kakouris, ana kent bölgelerinde otobüs şeritleri, bisiklet yolları ve geliştirilmiş yol güvenliği önlemlerini içeren 62 kilometrelik iyileştirilmiş ulaşım koridorlarının gündemde olduğunu belirtti.

Diğerleri arasında, Larnaka'da bir ve Limasol'da iki olmak üzere üç merkezi otobüs istasyonu ile Larnaka ve Limasol'da ikişer olmak üzere dört park-et-devam et alanı planladıklarını söyledi.

Bu projede sürdürülebilirliğin kalpte olduğunu, trafik sıkışıklığını ele alacak ancak aynı zamanda karbon emisyonlarını da azaltacak iyileştirmeler olduğunu ekledi.

"Bu, Kıbrıs'ın iklim hedeflerini karşılaması ve iklim değişikliğiyle mücadelede Avrupa Birliği'nin daha geniş çabalarına katkıda bulunması için kritik bir adımdır" dedi.

Kakouris ayrıca sürdürülebilirliğin sadece çevreyle ilgili olmadığını, aynı zamanda şehirleri daha yaşanabilir hâle getirmekle de ilgili olduğunu söyledi. Projenin ulaşımı daha hızlı ve daha verimli hâle getireceğini, daha fazla insanı yürümeye ve bisiklete binmeye teşvik edeceğini, sokakları daha güvenli ve insanları daha sağlıklı hâle getireceğini belirtti. Ayrıca engelliler de dâhil olmak üzere herkesin ulaşım seçeneklerine daha iyi erişimini sağlayacağını söyledi.

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs'ı projelerin hızlı uygulanması için övdü

-----------------------------------------------------------------------

Avrupa Komisyonu DG Reform'un Vekil Genel Direktörü Judit Rozsa, Kıbrıs ve AB arasındaki iş birliğini övdü ve kentsel hareketliliğin Avrupa genelinde sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olduğunu belirtti. Limasol ve Larnaka'daki projelerin, AB'nin iklim hedeflerini karşılamak ve kentsel alanlarda otomobile bağımlılığı azaltmak için daha geniş bir çabanın parçası olduğunu vurguladı.

"Kıbrıs'ta otomobil payı %90'ın üzerinde, bu da yol güvenliği riskleri, erişilebilirlik ve yaşam kalitesi sorunları, çevresel bozulma ve ekonomik verimlilik kaybına yol açıyor" diyen Rozsa, Limasol ve Larnaka'daki Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı projelerinin hızlı ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi nedeniyle Kıbrıs'ı övdü. Kıbrıs Ulaştırma Bakanlığının gösterdiği güçlü sahiplenmeyi vurgulayarak, proje tasarımından uygulamaya, ihale aşamasının başlamasıyla gerçekleşen hızlı geçişin bir başarı faktörü olduğunu belirtti.

Rozsa ayrıca bu projelerin daha geniş önemini vurgulayarak, kentsel hareketliliği ve çevresel sürdürülebilirliği artırmayı amaçlayan diğer şehirler için bir model oluşturduğunu söyledi. Son olarak, DG Reform'un Kıbrıs'a hareketlilik çabalarında ve gelecekteki diğer önemli reformlarda destek taahhüdünü yineledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı