Hükûmet, artan yaşam maliyetlerine karşı Avrupa yönergelerine uygun olarak ücret yeterliliğini güçlendirmeyi ve özellikle orta ve düşük gelirli çalışanlara odaklanmayı hedefliyor. Çalışma ve Sosyal Sigortalar Bakanlığı, cuma günü yayımladığı basın bülteninde bu hedefin altını çizdi. Bakanlık, hükûmetin toplumun ihtiyaçlarını ve ekonominin potansiyelini dikkate alarak, günlük yaşamı iyileştirmek ve artan yaşam maliyetini ele almak için kapsamlı ve dengeli bir politika uyguladığını belirtti.

İlgili açıklamada hükûmetin, dış kaynaklı enflasyonun Kıbrıs toplumunun uyumuna olan olumsuz etkisini önemli ölçüde azaltmak ve artan yaşam maliyetini etkin bir şekilde ele almak için tutarlı bir politika izlediği ifade edildi. Bu politika çerçevesinde savunmasız gruplara hedefli destek sağlanması, yaşam maliyetinin kontrol altına alınması ve çalışanlar için daha iyi ücretlerin güvence altına alınması yer alıyor.

Basın bültenine göre, Cumhurbaşkan Nikos Christodoulides yönetiminin ilk bir buçuk yılı içinde, Ulusal Asgari Ücret yüzde 6,4 artırılarak 940 avrodan 1.000 avroya yükseltildi. Ayrıca, Otel Endüstrisi personelinin asgari ücretlerini yüzde 7,12 artıran bir kararname de çıkarıldı; bu artış, önceki üç yılın birikmiş Hayat Pahalılığı Ayarlaması Ödeneğini (COLA) içeriyor.

Bakanlık, bu dönemde imzalanan ve ücret artışları getirilen bir dizi toplu iş sözleşmesini de listeledi. Ayrıca, hükûmetin çalışan ebeveynleri desteklemek için bir dizi önlem aldığını, bunlar arasında doğum izninin bir ay uzatılması ve serbest meslek sahiplerinin ebeveyn izin ödeneği alanlar arasına dâhil edilmesinin yer aldığını ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı