Kuş Katliamına Karşı Komite (CABS), Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yasa dışı ötücü kuş avında "büyük bir artış" olduğunu açıkladı. CABS'ın açıklamasına göre, eylül ayında tespit edilen aktif tuzaklama noktalarının sayısı, geçen yıl bulunan 37 aktif noktaya kıyasla %90'dan fazla artış gösterdi. Eylül ayı, ötücü kuşların göçü için en önemli ay olarak biliniyor.

"Bu yıl eylül ayında toplam 71 aktif tuzaklama noktası bulundu ve yetkililere rapor edildi," denilen yazılı açıklamada, Maroni, Aradipou ve Avgorou çevresindeki bölgelerde çok yoğun bir etkinlik olduğu belirtildi.

CABS sözcüsü Stefania Travalia, "Yapılan şikâyetler sonucunda 25 mahkûmiyet kararı elde edildi; ayrıca 883 limestick (kuş yakalamak için kullanılan yapışkan dallar), 51 ağ ve suçlular tarafından kullanılan düzinelerce yasa dışı kuş çağırma cihazı ele geçirildi" dedi.

Travalia, resmî makamlar ile gerçekleştirilen operasyonlar sırasında, tuzağa düşen ve canlı bulunan "rekor sayıda" 552 kuşun serbest bırakıldığını ekledi.

Çoğu kuşun ötleğen olduğunu belirten Travalia, ayrıca düzinelerce baykuş, arıkuşu, çıvgın, bülbül ve diğer ötücü kuşları da kurtardıklarını açıklayan yapışkan dallara yapışan kuşların serbest bırakılmadan önce dikkatlice yapıştırıcıdan temizlenmesi gerektiğini belirtti.

CABS, resmî makamların şikâyetlerine hızlı yanıt vermelerine rağmen, ekiplerinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nde yasa dışı tuzaklama için kullanılan bölgelerin sadece küçük bir kısmını izleyebildiğine dikkat çekti.

CABS Yönetim Kurulu üyesi Dr. Andrea Rutiiano, "Birçok bölgede kuş kaçakçılığı yaygın, çünkü sivil toplum kuruluşlarından gelen raporlar olmadan, önleyici uygulama çabaları çok az yapılıyor" dedi.

Yeni kurulan Kıbrıs Polisi Kaçakçılıkla Mücadele Birimi'nin "kuş kaçakçılığı dışında her şeyle meşgul göründüğünü" belirten Rutiiano, çoğu vakanın hâlâ yerel makamlar tarafından araştırılmasını sorguladı.

CABS ayrıca Av ve Yaban Hayatı Koruma Hizmeti  korucularının "suçlularla karşı karşıya geldiklerinde" polisle aynı yetkiye ve donanıma sahip olmadığını belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı