Çinli mevkidaşından Kıbrıs sorununda Meclis Başkanı’na güvence

Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Başkanı Zhao Leji, Pekin'de Temsilciler Meclisi Başkanı Annita Dimitriou ile yaptığı görüşmede, ülkesinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı konusundaki kararlı tutumunu yeniden teyit etti.

Çinli yetkili aynı zamanda, BM Güvenlik Konseyi çerçevesinde yapıcı bir rol oynamaya devam edeceklerini ve BM kararları temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümü için çabaları destekleyeceklerini Meclis Başkanı’na güvence verdi.

Meclisten yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Annita Demetriou’nun Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) Başkanı Zhao Leji'nin daveti üzerine Çin'e gerçekleştirdiği resmî ziyaret kapsamında Pekin'deki temasları bugün tamamlandı. Meclis Başkanı'na, AKEL Genel Sekreteri Stefanos Stefanou, DİKO Başkanı Nikolas Papadopoulos ve DİSİ Parlamento Temsilcisi Nikos Tornaritis'ten oluşan üst düzey bir partiler arası heyet eşlik ediyor.

Meclis Başkanı, Zhao Leji tarafından Çin Ulusal Halk Kongresi'nde karşılandı. Sonrasında gerçekleştirilen görüşmede, Çin ve Kıbrıs arasındaki uzun süreli dostluk ilişkilerinin ortak ilke ve değerlere ve "Tek Çin-Tek Kıbrıs" ilkesine bağlılığa dayandığı vurgulandı.

Ayrıca, 2021'de iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltilmesinin sonucunda, iki ülke ve halkın yararına olacak karşılıklı ilgi alanlarındaki iş birliği için yeni perspektiflerin oluşturulduğu belirtildi.

İki taraf arasında parlamento diplomasisinin ek değerine vurgu yapılarak, ikili ve çok taraflı düzeyde Çin Ulusal Halk Kongresi ile Kıbrıs Meclisi arasındaki değişimlerin ve iş birliğinin daha da güçlendirilmesi yönünde ortak irade ifade edildi.

Meclis Başkanı, yüksek düzeyli bir partiler arası heyetin başkanı olarak Çin'e yaptığı bu resmî ziyaretin önemine özellikle dikkat çekerek, bu yönde güçlü bir mesaj verdiğini belirtti.

Demetriou, Kıbrıs sorunu konusunda Çin'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimî üyesi olarak uzun süredir devam eden dayanışması ve kararlı desteği için içten teşekkürlerini sundu.

Kıbrıs Cumhuriyeti topraklarının bir kısmının işgal altında olmasının 50. üzücü yıl dönümüne işaret eden Meclis Başkanı, tarafımızın ilgili Birleşmiş Milletler kararları temelinde Kıbrıs'ı iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde yeniden birleştirecek bir çözüm için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini vurguladı.

Demetriou, Türk tarafının iki devletli çözüm konusundaki kabul edilemez taleplerinin hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini, çünkü bunun Türk istila ve işgalinin sonuçlarının meşrulaştırılması anlamına geleceğini belirtti.

Ayrıca, Kıbrıs'ın bir Avrupa Birliği üyesi ülke olarak, Çin ile AB arasındaki diyaloğun kolaylaştırılması ve daha da güçlendirilmesi için her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti. Demetriou, karşı karşıya olduğumuz ciddî zorluklar ışığında, iki ortak arasında karşılıklı fayda sağlayacak iş birliğinin tesis edilmesi için diyaloğun devam etmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Çin Ulusal Halk Kongresi Başkanı, Çin'in Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı konusundaki kararlı tutumunu yeniden teyit etti ve Meclis Başkanı'na, Çin'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde yapıcı bir rol oynamaya devam edeceğini ve BM kararları temelinde Kıbrıs sorununun kapsamlı bir çözümü için çabaları destekleyeceğine dair güvence verdi.

Zhao, ayrıca Çin vatandaşlarının Lübnan'dan tahliyesine yönelik değerli destek ve katkısından dolayı Kıbrıs'a içten teşekkürlerini ifade etti. Ayrıca Zhao, Çin'in Kıbrıs ile iş birliğini güçlendirmek istediğini, iki ülke arasındaki karşılıklı destek ve güvenin artırılmasına odaklanarak ekonomik ve ticarî iş birliğinin daha da geliştirilmesini hedeflediğini belirtti.

Çin'in yakın zamanda Kıbrıs vatandaşları için vize uygulamasını kaldırma kararı ve hava taşımacılığı alanındaki güncellenmiş devletler arası anlaşmaya dikkat çeken Zhao, özellikle ticaret, tarım, eğitim ve kültür alanlarında Kıbrıs ile ilişkileri güçlendirme niyetini ifade etti.

Zhao, Kıbrıs'ın Akdeniz'e açılan altın bir kapı olduğunu ve Avrupa ve Asya kültürleriyle zenginleşen Yunan kültürünün bir mekânı olduğunu belirterek, Çin ve Kıbrıs arasındaki dost halklar arasındaki temasların teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

AB-Çin ilişkileri konusunda Zhao, karşılıklı fayda sağlayacak iş birliği ihtiyacına dikkat çekti ve Kıbrıs'ın iki taraf arasındaki diyaloğun ilerletilmesi için köprü görevi gören rolüne değindi.

Ayrıca, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 75. Yıl dönümü vesilesiyle, Meclis Başkanı dost ülkeyi önemli başarılarından dolayı tebrik etti ve bunların uzun vadeli bir vizyonun ürünü olduğunu belirtti.

Sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda Demetriou, Çinli mevkidaşının, BM Güvenlik Konseyi'nin daimî üyesi olarak, Kıbrıs sorununun adil ve sürdürülebilir bir çözümüne yönelik kendi tarafımızın pozisyonlarını güçlendirmek, hukukun üstünlüğü ve uluslararası hukuka tam saygı temelinde çaba göstereceklerini ve ticaret, ekonomi ve eğitim gibi çoklu seviyelerde iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacaklarına dair kendisine güvence verdiğini belirtti.

"İki ülke parlamentoları arasında imzalanan Mutabakat Zaptının önemine dikkat çektik ve iki parlamento arasındaki ilişkilerin, parlamento diplomasisi aracılığıyla daha da genişletilmesi gerektiğini vurguladık."

Demetriou ayrıca, "Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik ve istikrar unsuru olmaya devam edeceğini ve Çin-AB diyaloğuna yapıcı bir şekilde katkıda bulunacağını belirttik" dedi.

Meclisin açıklamasına göre, daha önce Meclis Başkanı ve heyet, Pekin Yabancı Diller Üniversitesini ziyaret ederek, Rektör Jia Wenjian tarafından karşılandı. Sonrasında düzenlenen törende, Meclis Başkanı, Üniversite yetkilileri, öğretim üyeleri ve Üniversitenin Helenistik Çalışmalar Merkezi öğrencilerine bir konuşma yaptı ve sorularını yanıtladı. Demetriou, Çin ve Kıbrıs üniversiteleri arasındaki iş birliğinin daha da geliştirilmesi için mevcut fırsatlara değindi.

Meclis Başkanı ve heyet ayrıca, Pekin'in Chaoyang bölgesindeki Nanmofang belediyesinin mevzuat istasyonu-bağlantı noktasını ziyaret etti. Burası, Ulusal Halk Kongresi Daimî Komitesi'nin vatandaşlarla temas noktası olarak, mevzuatın oluşturulmasında danışma ve vatandaşların katılımının sağlanması amacıyla hizmet veriyor.

Nanmofang Mevzuat Ofisi üyeleriyle yapılan görüşmede, Meclis Başkanı ve heyete, vatandaşlarla yapılan danışma sürecinin çeşitli aşamaları hakkında bilgi verildi. Demetriou, vatandaşların hayatlarını etkileyen kararlar ve yasalar konusunda görüşlerinin dinlenmesinin önemli olduğunu ifade etti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı